mandag, juli 29, 2013

Sommer

Varmen er over os - hedebølge og forbud mod engangsgrill etc. Vi er i gang med det danske vejr endnu engang. Sne  lige før foråret, sommer lige før efteråret og efterår resten af året. Tja, forår får vi jo også af og til og det ligger oftest i sommeren. Der er altså intet nyt hvad angår årstiderne, bortset fra at vi har flyttet skoleåret en uge for at udnytte sommeren, eller hvad?

Årets gang

Den 1. oktober skal jeg til København og står ved en fane med ordene "LORTE REGERING". Det er nemlig den dag folketinget åbner.
Som radio- og TV-journalist er jeg jo ganske klar over at politikere ikke holder ferie hele tiden, de skiftes til det. På samme måde ved jeg at lærere holder sommerferie, men ikke hele tiden, nej de har også planlægning og forberedelse. Sommerferie er altså mestendels  en periode hvor man kan forberede sig på fremtiden ikke en periode hvor man holder fri (som i fri til at rejse til maldiverne fordi man har råd) Nej man holder fri fra pligter for at kunne klargøre sig til næste års arbejdspligter. I sommervejret mens jeg arbejdede med radio og TV, mest radio hvad politikere angår, Havde jeg ofte folketingspolitikere med på telefon fra Christiansborg. De arbejdede med deres ordførerskaber, med deres politik og med deres plads i det politiske billede. De var med andre ord til stede i en stor del af sommerferien. Som folkeskolelærere var de faktisk på arbejde en stor del af ferietiden for at være klar til det kommende år.

DF

Men selv Dansk Folkeparti hykler. Pludselig er alle politikere på ferie fra maj til oktober, trods det at DF har folk på tinge hver dag, trods det at Enhedslisten har folk på tinge hver dag, ja selv om statsministeren har daglig kontakt til folketinget i hele "ferieperioden". Selvfølgelig holder politikere fri, det manglede da bare. Nogle politikere (især i de små partier) har ordførerskaber der kræver en nærmest umenneskelig indsats, mens de største partier har stemmekvæg, der blot skal stille op til lovforslag i folketingets 3.behandling for at få flertal.
Alle partier har i dag politikere der bloter politikere. Som i Liberal Alliance er der nogle der taler hele tiden, mens andre er valgt uden at deres meninger høres. Politik er ikke bare åbenhed, det er også lukkethed og tavshed. Men stadig en stemme. Og det gælder hele vejen, tro ikke at Enhedslisten eller De konservative ikke har stemmekvæg - det findes i alle partier.

Nordvestpassagen

Pudsigt nok har Nordvestpassagen (sejlrenden nord om Alaska fra Atlanterhavet til Stillehavet) fået en renæssance, da vi mennesker har gjort hvad vi kan for at ødelægge klimaet og nu kan det snart lade sig gøre at sejle nord om Amerika og hen over et Grønland der sikkert vil være oversvømmet. Men vores sommer er lige så usikker som altid. Med høje temperaturer, med masser af regn og med masser af usikkerhed hvad vejrprognoser angår. Men sommer får vi jo hvert år, vi har bare sommer på samme måde som vi har hvid jul: Vi ved ikke hvornår eller hvorfor den kommer! Som barn elskede jeg sommer og varmt badevand, jeg elskede vinter og muligheden for at lave snemænd og sneborge, faktisk elskede jeg også efteråret med så meget blæst så jeg var ved at blive blæst omkuld i november og kunne læne mig 75 grader frem og stadig stå oprejst. Vejret kom når det kom og sommeren var bare en del af min opvækst og mit liv.
Nordvestpassagen ligger i øvrigt som en slags ringvej ikke så langt fra mine  bedsteforældres ejendom i det nordlige Århus, i nærheden af Skovbakkens baneanlæg og kun få minutter fra Christiansbjerg.

Så meget for den sommer

Vi fik en masse vand i foråret og brokkede os, nu har vi de seneste uger fået en masse varme og brokker os. Faktisk er vores brokkeri ligegyldig i forhold til de mennesker der lever at have ejendom og jord. Det er nemlig jordiske værdier til forskel fra fremtidige værdier eller tænkte værdier. Sommerens varme udgør på en måde en værdi fordi det pludselig er mere dansk at holde ferie i Danmark end i Spanien eller Portugal eller Grækenland. Eller ...
Men vi har fået sommer og vi bliver røde, vi får fregner, ja vi får hedeslag og selv musikfestivalerne er for varme, men så er det jo godt at afgiften på sodavand er sat ned selv om det ikke kan mærkes på prisen. Og da vi endelig fik en smule vand ville vi egentlig hellere have haft tordenvejr til at rense luften. Gad vide om sommeren nogen sinde har tænkt sig at være sommer som vi ønsker det. Ja måske skal vi tænke lidt mere mover hvordan vi ønsker sommeren skal være - det kan jo være os der ikke helt ved hvad vi egentlig ønsker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar