onsdag, juli 24, 2013

Kontanthjælp

Forleden kunne man læse at kontanthjælpsmodtagere var stillet i udsigt at de skulle rengøre huse hvor bygningsværket indeholdt asbest. På den måde kunne den pågældende kommune aktivere kontanthjælpsmodtagere og samtidig få løst forureningsproblemet.
Efter at denne fremgangsmåde kom frem i medierne blev ideen dog modstræbende taget af bordet. At sende kontanthjælpsmodtagere på et giftigt og dermed farligt arbejde var at strække sig for langt, især når medierne tog fat i problemet.
Efterfølgende var der så en velmenende ven som påpegede at i den slags situationer skulle man gå til fagforeningen. Det lyder fornuftigt, bortset fra at der ikke er én procent på kontanthjælp der er medlem af en fagforening, ikke engang Krifa!

Ret og pligt

Det vi taler om er i virkeligheden statens lovgivning på området "kontanthjælp". Det er staten der lovgiver og kommunerne der er den udførende myndighed. Kommunerne er samtidig pålagt økonomiske opgaver som hænger sammen med den kommunale udbetaling af visse overførselsindkomster, som eksempelvis kontanthjælpen. På samme måde som staten Dannmark er underlagt EU-lovgivning og derfor ikke må fremstille Feta-ost eller undlade at udbetale børnechecks til midlertidigt arbejdende personer fra andre EU-lande osv. Feta-osten (der sandsynligvis er mere Feta end den der fremstilles i Grækenland) hedder derfor "salatost" eller som den oftest købes "salat-tern". Hvad børnechecken angår overvejer politikere seriøst at afskaffe checken og erstatte den med en anden udbetaling, så det kun er danske statsborgere der kan modtage pengene.
Som med kommunerne drejer det sig om krumspring. Når kommunerne ikke må udbetale overførselsindkomster, når kommunerne ikke må langtidssygemelde eller give førtidspension, må de løse den pålagte opgave med en høj grad af fantasi og effektivitet.
Her er der så et men ...

Rettigheder

Det fremgår af udtalelser og lovgivning at modtagere af kontanthjælp har rettigheder. Jeg vil her opremse alle de rettigheder man har, dog undtaget de rettigheder der i virkeligheden er pligter. Her kommer de: ...
Det var så rettighederne, nu til pligterne.


Pligter

Se nu er der anderledes styr på det. Pligter for at opnå de ovennævnte rettigheder er der nemlig mange flere af.
Du har pligt til at blive aktiveret, ikke bare indenfor det område du er egnet til eller uddannet til, nej du har pligt til at tage enhver anvist opgave. Det være sig et jobsøgningskursus, arbejde i det kommunale værksted eller pensionistservice, hvor kommunen udnytter den gratis arbejdskraft til at få lavet noget som ellers ville kunne give arbejde til én eller flere selvstændige erhvervsdrivende. En pligt der altså skaber flere arbejdsløse fordi iværksættere ikke kan få fodfæste indenfor disse områder.
Du har pligt til at søge arbejde. Ikke blot et arbejde du kan magte, nej du skal søge et vist antal jobs i en angivet periode (tre måneder), uanset arbejdets karakter. Ikke noget med at have en dårlig ryg eller et synshandicap. Pligten gælder alle uanset fysisk formåen.
Du har pligt til at "stemple ind" på internettet en gang om ugen for at "bevise" at du søger arbejde. Trods det at der bevisligt ikke er nogen mulighed for at kontrollere om du søger arbejde i virkeligheden. Dette er en pligt til at bevise at du kan gøre det du får besked på. Sandsynligvis den allertåbeligste paragraf i lovgivningen, som i øvrigt også gælder alle andre arbejdsløse, selv deltidsarbejdende.
Du har pligt til at møde op til individuelle samtaler hver tredje måned. Individuelle samtaler der består i at omkring 50 mennesker indkaldes, får en oversigt over de pligter man har - i de fleste tilfælde de samme pligter man havde tre måneder før - hvorefter de personer der netop er kommet på overførselsindkomst indkaldes til en personlig samtale med en vejleder der herefter skal vurdere om man skal til samtale med en af jobcenterets vejledere, eller hvis du har været arbejdsløs i 6 måneder, fordi så skal du aktiveres. Og det er en pligt for sig.
Du har pligt til hver 6. måned at blive aktiveret. Hvis ikke der er noget du er egnet til har jobcenteret opfundet den flade tallerken: Aktivering i form af ingenting. Du skal simpelthen bevise at du er i stand til at møde kl. 8.30 (dem der skal kontrollere dig skal jo ikke alt for tidligt op), herefter har du pligt til at benytte jobcenterets pc-park fra forrige årtusinde til at søge arbejde eller aktivering eller andet som kan få dig til IKKE at indgå i statistikken over ledige på arbejdsmarkedet. Som prikken over i'et har du sågar pligt til at gå hjem når klokken er 16, simpelthen for at bevise at du er i stand til at møde til tiden og at gå til tiden.

Flere pligter

Nu kommer jeg så til de pligter som er affødt af at blive underholdt økonomisk af det offentlige. Her drejer det sig om penge, hvilket medfører meget hårde pligter i et samfund hvor ejendom og kapital er alfa og omega.
Hvis du har en opsparet ratepension eller hvis du ejer dit hus eller en båd, ja, i princippet hvis du ejer ret meget andet end en cykel,. et fjernsyn eller et køleskab, er du forpligtet til at omsætte din ejendom til kapital. Ikke noget med at du kan vente med at omsætte til du eventuelt kan få lidt ud af din investering, nej det er her og nu, ingen kære mor eller noget. Hvad en opsparet pension angår har man så fordi man har fået et personfradrag (eksempelvis 42%) pligt til at betale 60% for at hæve sin pension i utide. Tvang er altså rent juridisk i utide!
Du har pligt til ikke at have en formue på mere end 10.000, idet et beløb større end dette anses for at være tilstrækkeligt til at leve for, på forunderlig vis besluttet af mennesker der har en månedsindtægt som er op til 50 gange større. Resultatet af denne pligt er også at man fravælger alle former for arbejdsløshedsforsikring og hvad man i øvrigt kan fravælge af omkostninger, bemærk også at de mennesker der er på overførselsindkomst sjældent har råd til egen bil, selv om det måske ville være det allervigtiste redskab til at komme på arbejdsmarkedet igen.
Du har gennem hele forløbet pligt til at rette dig efter hvad du får besked på. Udebliver du fra et møde er det sjældent nok at du stiller med en sygeattest, idet det er jobcenteret der skal betale og det vil de ikke, eftersom alle modtagere af kontanthjælp lyver sig sygere end de er og eftersom familielægen holder hånden over klienten. Altså skal du møde når du får besked. Skulle du være til jobsamtale eller måske have fundet en mulig arbejdsgiver, skal du være helt sikker på at få et job, ellers er det jobcenterets opgave at straffe dig for udeblivelse til samtale (som jo oftest består i at du møder op til tiden, får oplæst reglerne i forbindelse med power-point og derefter bliver sendt hjem med beskeden om at du indkaldes inden for de næste tre måneder, i henhold til lovgivningen på området.

Aktivering og pligter

Men vi er slet ikke færdige med pligterne endnu.
Hvis du er så heldig at du slipper for meningsløs aktivering, jobsøgningskurser eller anden aktivering, som jo bare går ud på at bevise at du kan møde til tiden og gå til tiden uden at lave noget som helst fornuftigt i den mellemliggende tid, så har du også pligter.
Du har pligt til at arbejde i det aftalte tidsrum mellem arbejdsgiver (haha - han er sgu arbejdstager, idet han får sin arbejdskraft gratis) og jobcenter, især fordi du skal arbejde minimum 30 timer (i realiteten minimum 35 timer), men hvor andre ansatte efter overenskomst ofte har betalt middagspause er du som kontanthjælpsmodtager ikke berettiget til denne pause. Tæl lige fem dage af en halv time og fortæl mig at du ikke arbejder mere end overenskomstansatte - jeg får det til 2½ time oveni 35 timer, hvilket giver en halv time mere end arbejdstiden for lønnede medarbejdere.
I forbindelse med aktivering skal du også finde dig i en rejsetid på 1½ time hver vej til aktiveringen. Du har pligt til at møde, også selvom de 10.600 kr før skat er brugt på husleje og transportomkostninger. Hvis du udebliver kan jobcenterets økonomimedarbejder straffe dig ved ikke at udbetale kontanthjælpen, hvilket i min optik vanskeliggør det at møde til en aktivering, især taget i betragtning at man er nær ved 100% afhængig af offentlig trafik, som er sparet helt væk i forbindelse med andre statslige øvelser på det økonomiske område. Med disse omkostninger i forbindelse med ikke at have et arbejde springer det mig i øjnene at de fleste kontanthjælpsmodtagere lever ekstremt usundt. Enten er det fed mad, eller meget lidt mad, måske er det smøger eller alkohol der belaster budgettet, men under alle omstændigheder vil det gå ud over vitale organer, det vil få indflydelse på tandhygiejne, synssansen og medicinering efter lægebesøg.

Flere pligter

Når du endelig taler med en vejleder på jobcenteret har du pligt til at sige det som vejlederen vil høre. Hvis du for eksempel truer med at slå din vejleder, truer med at ville skide på den åndssvage lovgivning eller blot truer med at gå fordi du ikke får noget som helst ud af den "personlige" samtale, så er du pligtig til at sige et meget stort undskyld, efterfulgt af, "det skal aldrig ske igen". Med andre ord har du pligt til at acceptere tåbelighed, overfladiskhed og uduelige medarbejdere. Lad mig så lige tilføje at der findes ansatte i systemet der gør et stort arbejde, og der er pligterne selvfølgelig til at leve med i et vist omfang.
Skulle du komme i aktivering, hvor du altså i princippet arbejder uden at få løn, har du også pligter. Disse pligter er dog til dels din "arbejdsgivers". Du skal nemlig arbejde det aftalte antal timer, og hvis din arbejdsgiver sender dig hjem fordi der ikke er noget at lave skal han sikre sig at du kan arbejde det manglende antal timer i en anden sammenhæng. Du har nemlig forpligtet dig til at arbejde det aftalte antal timer, og din arbejdsgiver har tilsvarende forpligtet sig til at du opfylder aftalen.
Du har også pligt til ikke at opgive. At blive eller være syg er ikke en mulighed. Til gengæld har du pligt til at få din kæreste eller kone til at forsørge dig. Underligt nok vil den udvidede forsørgerpligt kun medføre en ting: endnu flere ensomme, endnu flere enlige og endnu flere frustrationer hos kærester, børn og familie. Men pligten tæller dobbelt for lovgiverne, der jo aldrig har overvejet at lade sig forsørge af familien frem for at bestemme sin egen løn og pension!
Pligten kalder. Jeg har selv fundet en aktivering, hvor jeg kan gøre gavn for en forening der ikke har råd til at ansætte en person med en uddannelse svarende til min. Der er en masse regler for hvordan jeg skal arbejde, og hvordan det bliver kontrolleret at jeg også arbejder. Af uransagelige årsager er der ikke bare en paragraf i lovgivningen om aktivering der siger at resultatet af aktiveringen skal vurderes, tværtimod er der adskillige punkter der handler om løntilskud. Som om løntilskud giver resultat i form af et arbejde. Ikke engang pension eller genoptjening af dagpengeretten følger et løntilskud!

Den sidste pligt

Der er i virkeligheden langt flere pligter, men den sidste pligt for en kontanthjælpsmodtager er at lyve overbevisende. Hvis du bliver mistroet af jobcenteret har du kun to muligheder for at overleve: At sige sandheden eller at lyve. Hvis man vælger sandheden vil man omgående blive mistænkt for at lyve og man risikerer at miste retten til kontanthjælp på baggrund af offentlig mistro. Hvis man derimod sætter sig ind i hvad de gerne vil høre, siger det de gerne vil høre og dermed lyver overbevisende, så har man en fair chance for at overleve - og skal jeg tilføje - for måske at komme i arbejde igen, fordi man i det mindste har en (overførsels)indkomst som gør at familien ikke skal forsørge en. Det er simpelthen for svært psykisk at blive forsørget af familie, som dermed må give afkald på de goder som de har arbejdet for at opnå.

Rettigheder

Jeg vil gerne ovenpå denne svada af pligter gentage hvilke rettigheder man har som kontanthjælpsmodtager. De kommer her: ...

4 kommentarer:

  1. En fornøjelse at læse om så mange pligter på så humoristisk og velskrevet måde. Håber ansvarlige politikere læser det...

    SvarSlet
  2. JA det er genialt beskrevet ja selv en politiker burde da kunne forstå den, men naaaj det tror vi sgi ikke på :D

    SvarSlet
  3. Tak Bente og Heidi - jeg har selv opgivet en egentlig politisk karriere da jeg kan se at man ikke altid får mulighed for at gøre noget godt for sine medborgere. Trods det er jeg politisk aktiv.

    SvarSlet
  4. Denne blog blev brugt som baggrund for min ilddåb som politisk taler 1. oktober i forbindelse med åbningen af Folketinget 1. oktober 2013. Det skete omkring kl 16 på Rådhuspladsen.

    SvarSlet