tirsdag, april 09, 2013

Nysprog eller Newspeak

Pis og lort har jeg lyst til at råbe, når jeg hør hvordan de seneste regeringer simpelthen har fået ord i vores sprog til at betyde noget helt andet. Udfra tankegangen at ord skal være vægtede.

Ord betyder ikke noget længere

I visse omgange får vi ord der slutter med -reform, hvilket skal være et positivt ladet ord, der bare betyder en ændring, ja vi har sågar fået en "moderniseringsstyrelse" som ikke moderniserer noget som helst, medmindre man er dum nok til at tro at modernisering skal svare til den indsats som Nazipartiet ydede i Tyskland i 30'erne. For mig at se kunne regeringen lisså godt kalde det for kopistyrelsen, en styrelse der kopierer andre landes og andre partiers politik via et parti, der tror at de kan efterligne Tony Blairs konservative Labour-regering Det er vel kun en kopistyrelse, omend der selvfølgelig skal tilføjes nogle mål og krav til den såkaldte "danske model"?
Så har vi fået udtryk som "fjumreår", café-penge" og flere andre nedladende ord. De signalerer noget der samfundsmæssigt ikke er til samfundets gavn, fordi det drejer sig om at bruge statslige penge uden at tage uddannelse eller at bruge statens tid til at finde ud af hvad man egentlig vil med fremtiden (fjumreår). Cafe-penge er på samme måde det arbejdende samfunds misundelse over at studerende som er hjemmeboende har mulighed for at leve gratis derhjemme og derfor med en pose penge kan tage på cafe af og til og opdyrke et netværk sammen med andre cafegæster. Mærkeligt nok kunne man ikke forestille sig at dem, hvis forældre var dårligst stillede og derfor ikke havde råd til at have hjemmeboende børn boende gratis hjemme, skulle have en form for kompensation, men med udtrykke "cafe-penge" vil det nok ikke få sin gang på jorden omkring undervisningsmiljøet.

Det hele

Senest har vi så fået en krig på et ord. "Helhedsskolen" er fortrinsvis regeringens og tilhængernes ord for en ny skole"reform", mens "Heldagsskolen" er modstandernes udtryk.
Sært nok at man skal købe en hotdog med det hele, når man måske ønsker en med bløde løg og syltede agurker, fremfor en der svinet til med ristede løg og remoulade. Så var det lettere da jeg var ung og bestilte en kradser med det hele (sennep, ketcup og remoulade), eller en bøfsandwich med brun sovs og rå løg.
Virkelig. Tænk man har spist hvidt brød, blødt op i varm, brun sovs med rødbeder, en dåsebøf, krydret med remoulade, sennep og ketchup, rå eller brune løg (sågar bløde løg). Og nu skal vi have "thatcherism" i Danmark, med 20 års forsinkelse. Hvordan kan politikere tro at smagen af gamle dage kan genindføres?
Skal vi finde os i at få en ansættelse "med det hele", hvor vi udelukkende kan bede om det vi ikke vil have. Så er vi jo kommet til en pizza uden ost og tomater! Men ellers med det hele.

Gentagelsen

På skoleområdet og på arbejdsløshedsområdet er vi nået til at gentagelsen er vigtigere end fremtiden. Vi skal huske at vores land er i krise (Yes - alle arbejdsløse bliver dagligt mindet om den skide krise, som vi ikke selv er årsag til) - Vi skal huske at hvis vores land ikke skal gå fallit må vi alle yde en økonomisk indsats (Yes - vi må gå ned i statsstøtte, vi må ofre vores pension og arbejdsløshedsforsikring. Hvorfor fanden skal bankerne ikke droppe deres forsikringer?). Vi skal alle bære et ansvar (Yes - politikere sætter lønnen op, deler rundhåndet ud af de penge de fattige franarres for at betale til virksomheder der gennem årtier har haft så dårlige regnskaber at de ikke har betalt skat - og alligevel er blevet i landet. Logisk ikke). Vi bliver nødt til at gå ned ned i løn (Yes - fordi ellers flytter virksomhederne ud af landet. At vi har løndumping i landet og har haft det i flere år er ikke noget som regeringen vil gøre noget ved, nul, det overlader de til de fagforeninger og andre faglige organisationer, som de kvæler med alle de andre indgreb)

Fælles ansvar

Udtrykket "fælles ansvar" myldrer ud af regeringens og oppositionens røvhuller som mylderbæ. Selv den yderste venstrefløj vælger at vælge fra når det kommer på tale at liberalisterne kan overtage magten. Det fælles ansvar har taget over, pudsigt nok var det et udtryk jeg jævnligt hørte da jeg blev uddannet, vel at mærke fra min fagforening. Men nu betyder det at alle dem der fik forbedret deres liv gennem fælles kamp og fagforeninger pludselig skal stå til fælles ansvar for økonomiske pirater og svindlere.

Dansk Sprognævn mener selvfølgelig at ords betydning kan ændre sig, fint nok for mig, Men det er altså vanskeligt at vide om revolution, reform eller revision er det rigtige ord for det der sker lige nu her i landet. Derfor kan jeg heller ikke finde ud af om jeg i fællesskb med andre skal stå til ansvar for de sproglige udtryk vi alle bliver bombarderede med, eller om jeg selv kan bestemme hvad jeg mener?

Nysprog

Jeg vælger altså at sige "pis og lort" og "røv og nøgler". Det står ikke i retskrivningsordbogen, men jeg er sikker på at det er udtryk der betyder det samme som de gjorde for 40 år siden!

"Det lakker mod enden, sagde kællingen", hun hældte fernis ned ad ryggen ...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar